Site pictogram happyfactory.nl

Hoe je kalm kan worden van klussen

Het afwerken van gipsplaten wanden kan je uitvoeren op meerdere manieren. Dat kan door middel van stucen, betegelen, behangen of schilderen. Verschillende manieren, die allen een prachtig resultaat kunnen opleveren. Een flinke klus, maar eenmaal geklaard zal dit je een voldaan gevoel geven. Een goede voorbereiding is hierin cruciaal voor het eindresultaat. Zo zal je in ieder geval over het juiste gereedschap en materiaal moeten beschikken om de klus te klaren.

 

 

Gaten dicht maken en plamuur aanbrengen

Voordat je aan de afwerking begint is het belangrijk dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. En natuurlijk ook materiaal zoals voorstrijkmiddel, plamuur of voegenvulmiddel. Het gereedschap wat je nodig bent is een plamuurmes, schuurpapier en een stucspaan. Als je een nieuwe gipsplaten wand wil afwerken dan vergt dit het nodige werk. Vaak zitten er in je muur nog oude schroefgaten, welke eerst dicht gemaakt moeten worden. Dit doe je met plamuur, waarmee je de gaten dicht strijkt met behulp van de stucspaan of een plamuurmes. Als je nog naden ziet in de hoeken, dan is acrylaatkit het perfecte middel om deze te dichten. Daarna plak je de naden af en ga je de wand glad schuren met schuurpapier. Tenslotte gebruik je het voorstrijkmiddel, dat je op de wand verdeeld. Dit is ter versteviging van de gipsplaten die worden aangebracht. Als het voorstrijkmiddel is aangebracht, dan vergt het zeker een halve dag drogen voordat je kan beginnen met stucen.

 

 

Meerdere manieren om gipsplaten af te werken

Zoals eerder al gerefereerd zijn er ook nog andere manieren zoals het behangen, betegelen en schilderen. Behangen is heel eenvoudig en het behang kan direct worden aangebracht mits er voorstrijkmiddel op de gipsplaats is aangebracht. Dat geldt ook voor betegelen, waar ook het voorstrijkmiddel van belang is voor het hechten van het tegellijm. Bij betegelen is het aan te raden om gebruik te maken van een dubbele wand, zodat de tegels voldoende draagkracht hebben. Wanneer je kiest voor het schilderen van de muur, dan is een dubbele behandeling met voorstrijkmiddel vaak noodzakelijk. Dit omdat de stuclaag nogal veel vocht opzuigt en dan kan het zijn dat je meerdere keren moet verven om de laag dekkend te maken.

 

 

Mooi eindresultaat

Zo zijn er dus meerdere manieren om een gipsplaat af te werken, maar uiteindelijk zullen alle methodes een mooi resultaat opleveren. Het vergt wat precisiewerk, maar het zal je een goed gevoel geven wanneer je het resultaat ziet. En eenmaal de techniek onder de knie, dan zal je zien dat het ook nog een leuke klus is om uit te voeren. Ga je de klus uitvoeren zorg dan in ieder geval altijd voor juiste materialen en het goede gereedschap.

Mobiele versie afsluiten