elektrische fiets middenmotor
Lifestyle

Comfortabeler fietsen op een elektrische fiets met middenmotor

Elektrische fietsen zijn ongekend populair. Niet alleen senioren zien de voordelen van een elektrische fiets of e-bike in. Ook forensen en scholieren stappen steeds vaker op een fiets met trapondersteuning. De steeds lager wordende aanschafprijs en groter wordende actieradius kenmerken zich als belangrijkste oorzaak.

E-bikes zijn er in diverse varianten. Grootste verschillen zitten met name in de positie van de motor en de accu. Vooral de positie van de motor is bepalend voor de fietseigenschappen.

Voorwielmotor of middenmotor?

Welke motor het beste is hangt af van verschillende factoren. Elektrische moederfietsen en transportfietsen, waarbij het gewicht relatief ver naar voren zit, brengt een achterwielmotor de fiets in evenwicht. Een achterwielmotor drijft zoals de naam doet vermoeden, het achterwiel aan. Op straat is vooral de elektrische fiets met middenmotor of voorwielmotor populair.

Belangrijkste verschillen tussen voorwielmotor en middenmotor

Bij voorwielmotoren zit de motor in de wielnaaf. Deze is dan ook dikker dan bij een normale fiets. Voorwielmotoren kenmerken zich door een eenvoudiger techniek, waardoor ze een gunstiger aanschafprijs hebben. Het fietsgevoel is het beste te omschrijven als ‘voortgetrokken worden’. Voorwielmotoren zijn vooral gelieft bij fietsers die af en toe op de fiets stappen en minder eisen stellen aan hun fiets.

Een elektrische fiets met middenmotor is tegenwoordig één van de meest populaire e-bikes. Bij een elektrische fiets met middenmotor is het gewicht laag (tussen de trappers) en in het midden van het frame geplaatst. Hierdoor is het gewicht ideaal verdeeld. Doordat de motor zich laag in het midden van de elektrische fiets bevindt ligt het zwaartepunt van de fiets centraal. Dit zorgt voor extra stabiliteit tijdens het fietsen. Hierdoor is een elektrische fiets met middenmotor vooral bij senioren populair, omdat de kans op vallen met een middenmotor aanzienlijk kleiner is dan bij een voorwielmotor.

Elektrische fietsen met middenmotor bieden veel ondersteuning door de krachtige motor. De trapas drijft de pedalen aan. Op het moment dat de trappers in beweging komen wordt dit opgepakt door een rotatie- en trapkrachtsensor. Deze sensoren geven door hoeveel kracht de motor moet leveren, afgestemd op de fietssnelheid en kracht op de pendalen. Hoe minder hard je trapt, hoe meer ondersteuning een elektrische fiets met middenmotor geeft.

Voor veel fietsers voelt het fietsen op een elektrische fiets met middenmotor natuurgetrouw. Het fietsen voelt aan als fietsen op een ‘gewone’ fiets. Het gevoel kenmerkt zich vooral als een comfortabele ‘wind in de rug’.

Voordelen elektrische fiets met voorwielmotor

  • Lijkt op een normale fiets door onopvallend uiterlijk;
  • Stille motor;
  • Fietst ook licht met lege accu.

Voordelen elektrische fiets met middenmotor

  • Ideale gewichtsverdeling door centrale positie van de motor;
  • Natuurlijk fietsgevoel door aandrijving achterwiel;
  • Precieze krachtdosering: hoe minder uitgeoefende kracht, hoe meer de fiets ‘meehelpt’.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets?

Wanneer je een elektrische fiets gaat kopen, bedenk dan eerst goed waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Wil je vaak fietsen en lange tochten maken, dan is een elektrische fiets met middenmotor een goede keus. Wil je af en toe recreatief fietsen en stel je minder eisen aan je e-bike, dan volstaat een voorwielmotor in veel gevallen. Waar je keuze ook naar uitgaat, maak altijd een proefrit op beide modellen en ervaar zelf welke fiets het beste bij jou past!

Reacties uitgeschakeld voor Comfortabeler fietsen op een elektrische fiets met middenmotor