vrije tijd en werk
Blog

Combineer vrije tijd en werk op de juiste manier voor een gelukkige week!

Heb je wel eens moeite om de balans te vinden tussen werk en vrije tijd? We horen steeds vaker dat mensen minder tijd hebben voor de ‘leuke dingen’ wanneer ze een drukke werkweek hebben. Vaak komt het voor dat mensen niet meer genoeg kunnen genieten van de week omdat ze overvol zitten en van alles en nog wat doen. Het is belangrijk dat je voor jezelf een goede structuur aanhoudt. Dit betekend niet dat je een standaard structuur moet gebruiken maar juist een structuur moet bedenken die bij jou past.

Vrije tijd op kantoor

Bij steeds meer bedrijven zien we dat er binnen het bedrijf steeds meer vermaak is en steeds meer te doen wat niet zoveel met het werk zelf te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een voetbal tafel of een tennistafel. Dit zijn de dingen die ervoor zorgen dat werknemers zich relax voelen en even iets anders doen dan werken. We zien dit voornamelijk terug op kantoren waar werknemers veel tijd doorbrengen achter een PC.

Vrije tijd buiten werk om

Naast dat je vaker op het werk vrije tijd hebt, is de vrije tijd buiten de kantoortijden om ook belangrijk. Het is belangrijk dat je vrije tijd op de juiste momenten indeelt. Begin de week met al je verplichtingen af te maken, denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen. Vervolgens is het slim om je vrije tijd later in de week te plannen. Hierdoor heb je een balans van vrije tijd en werk waardoor je sneller naar het weekend toewerkt. De week gaat dan sneller en ben je snel bij het weekend. In het weekend is het belangrijk dat je echt doet wat je leuk vind. Voor de meeste is het weekend op (vrijdag), zaterdag en zondag. Maar dit verschilt ook per persoon. Zorg ervoor dat je in je vrije tijd ook echt niet met werk bezig bent. Sluit de werkfactoren af en ga dingen doen die je even andere energie geven. Natuurlijk zeggen wij niet dat iedereen dit moet doen, wanneer je juist energie krijgt uit je werk en het leuk vind om bezig te zijn met werk is het verstandig ook dit vooral te doen. Wees wel op je hoede, want naast werk zijn er ook veel andere belangrijke dingen. Denk aan familie, vrienden enz.

Ieder op zijn eigen manier

Het is belangrijk dat je voor jezelf een juiste structuur maakt. Vind je het juist leuk om werk te combineren met vrije tijd over de dag heen, moet je dit vooral doen. Door een goede balans te vinden hebben we een handige tip! Maak je dag visueel in uren en ga kijken waar je tijd op dit moment heen gaat. Geef met kleurtjes aan wat je verplichtingen zijn en de andere wat je vrije tijd is. Hierdoor krijg je goed inzicht in je huidige tijd en kan je gemakkelijk kijken waar je kan schuiven in tijd.

Reacties uitgeschakeld voor Combineer vrije tijd en werk op de juiste manier voor een gelukkige week!