Traplift
Blog

Een traplift heeft mijn oma enorm geholpen

Mijn oma is echt een schat. Elke keer als ik bij haar langskom zorgt ze dat ze eindeloos veel drop in huis heeft. Het is alleen pijnlijk om te zien, maar de laatste jaren is haar gezondheid hard achteruit gegaan. Het begon met een eigenwijsheid en een “ik kan het allemaal zelf, kind”, tot het uiteindelijke toe moeten geven aan een rollator als ze het huis uit gaat. Een bijkomend probleem is dat oma nog in een oud familiehuis woont, met twee verdiepingen. Ze kon niet eens meer naar haar slaapkamer komen, omdat haar spieren te zwak waren om die trap op te klimmen. Toen kwam er een bekende met een idee: een traplift.

Gelukkig, het huis hoeft niet weg

Het was zo’n ontzettend gedoe geweest om het oude huis proberen te verkopen in de huidige markt. Daarnaast vroegen wij en oma ons af waar ze dan naar toe zou moeten verhuizen als het eenmaal verkocht was. Een appartement nemen? Of zouden we haar bij ons in huis verwelkomen (ook gezellig)? Of dan toch het huis aanpassen zodat er alleen beneden geleefd hoeft te worden en de bovenverdieping verstoft? Dan sta je toch voor lastige keuzes. Je zou graag willen dat oma haar mobiliteit behoudt en zich zo vlot kan voortbewegen als zij zelf nog voor ogen heeft. Echter is het onvermijdelijk dat je lichaam nu eenmaal minder wil vanaf een bepaalde leeftijd, en dan wordt het tijd voor beslissingen. Nederland is best vol, dus een goed bejaardentehuis is duur en een mooie appartement is ook duur. Daarom kwam het idee van een traplift als uit de hemel gevallen.

Trapliften zijn veel sneller dan in films

Je kent vast wel die humoristische scenes uit films waar iemand die slecht ter been is de trap probeert op te gaan met een traplift, maar het gaat ontzettend langzaam. In die scene zie je vijf minuten lang iemand met een traplift omhoog geduwd worden, op het tempo van een schildpad die door stroop probeert te lopen. Dit zorgt natuurlijk voor hilariteit, maar in het echt zijn trapliften niet zo langzaam hoor. Het is nog steeds best grappig om de traplift te gebruiken, maar het gaat best snel. Ook valt oma gelukkig niet, want ze heeft van die armsteunen.

Iedereen blij door traplift

Dankzij de traplift voelt oma zich nog enigszins zelfstandig, iets wat met haar eigenwijsheid toch knap is. Ook kunnen mijn kleine neefjes nog vrolijk in de tuin spelen. Stel dat ze mee hadden moeten gaan naar het bejaardentehuis en daar stennis hadden geschopt. Die traplift is de uitkomst geweest voor alle partijen, en het is best leuk om zelf met de traplift een ritje naar boven te maken!

Reacties uitgeschakeld voor Een traplift heeft mijn oma enorm geholpen